Kategorier
Resa

Kalifornikation

Första och andra dagens resa
Första och andra dagens resa

Som av en ren händelse började SAS flyg direkt på Los Angeles samma år som man fyller 50 och jag vill inte spendera min 50 års dag hemma.
Så man kikar på en långsemester på västkusten i samband med födelsedagen. Vill besöka Portland, San Francisco, Santa Rosa, San Diego, åka Highway 1, se Yosemite och en hel massa andra saker. Kollar hur mycket semester man har och börjar leta bra datum i god tid. Lotta kan ta 4 veckor å att åka i början på maj ser bra ut, så flyg bokas i god tid, nytt pass för Lotta och ny ESTA fixas och det döps om till bröllopsresa.

När det närmar sig avresa så bokas bil och första nattens boende, tänkte åka ut från LA så fort som möjligt, halvvägs till Yosemite ligger Bakersfield så det fick det bli. Kollar lite mera boenden och bokar 2 nätter inte långt från Yosemite i Mammoth Lakes, en timme bort enl bokningssidan.
Så kvällen innan avresa lägger jag in hotellens adresser i gpsen som har kompletterats med Amerikanska kartor. Kikar lite på hur vi ska resa från Bakersfield till Mammoth Lakes och det är tillbaks neråt för att åka söder om Sierra Nevada och sen upp på östsidan, nja det var inte så jag tänkt så jag försöker tvinga Inga (som gpsen är döpt till) att åka genom Yosemite utan framgång. Fram med Google och Inga har rätt passet mellan Yosemite och Mammoth Lakes är stängt så här års.

Så har det blivit söndag och dax att sätta sikte på LA och ute i som vanligt god tid, det är inte vår kapten som blivit sjuk! Det hittas en ersättare riktigt snabbt och vi blir i tid till LAX. Flygbuss till hyrbilsfirman och plocka upp en Ford Mustang Cab och sen raka spåret till Bakersfield.
Lätt att hitta hotellet och en smärtfri incheckning, koll av rummet som var som hämtat ur 60-talet. Ner på stan för att få en öl och lite mat, hittade en Peruansk krog med god mat men utan alkoholtillstånd. Som tur var fanns en bar på vägen tillbaks till hotellet.

Vakna tidigt och styrde kosan mot Mammoth Lakes via Mojave och kollade tumble weed och åkte genom ett landskap där man säger ”titta där” hela tiden. Nån stans började tankmätaren att röra på sig och vi stanna till vid en mack bara för att upptäcka att man är tvungen att ange zipcode när man ska använda kreditkortet och 112 33 funkar inte i USA! Panik! Men det funkar om man går in och förbetalar eller lämnar kreditkortet.

Väl framme checkades det in på ett snyggt vinterhotell med skidförvaring i entrén och mysig brasa i receptionen. Vädret var klarblått med krispig kyla i luften och vi tog en promenad och kikade på byn som inte var så mycket men väl utspritt. Vi hittade Mammoth Brewin Co i utkanten och satt ett tag på deras uteservering och provade delar av sortimentet.

På den 3e dagen utforskades omgivningen kring Mammouth Lakes och skidområde som fortfarande var öppet för skidåkning besöktes, passade dessutom på att åka nercabbat.

Mammoth Lakes to South Lake Tahoe
Mammoth Lakes to South Lake Tahoe

Dag 4 bilade vi till South Lake Tahoe via Bodie som var spännande där allt är som det lämnades för 100ish år sen.
Spännande var även färden upp från Carson valley upp till Lake Tahoe, från ca 3000 feet till 7000 feet på några kilometer. South Lake Tahoe är en mystisk stad där gränsen mellan Kalifornien och Nevada går tvärs genom stan vilket innebär att kasinon, stora hotell och barer ligger på den ena sidan och lägre och mer dämpad verksamhet ligger i Kalifornien. Vi bodde i Kalifornien på ett trevligt motell  mellan centrum och sjön, med en busbra restaurang, Lew Mar Nel’s, där 50 års kvällen firades.

South Lake Tahoe to Susanville

Dag 5 tog vi oss längs Lake Tahoe uppåt i skogen med stora träd och hjortar, så småning om gjorde vi kväll i Susanville, där det hittades en bryggeripub, Lassen Aleworks.

lång och krokig dag

Dag 6 fick mustangen bekänna färg, 60 mil, uppför, nerför och kollat amrekanska rådjur på nära håll. Resan började i tallskog och slutade bland reedwood. Vägen var allt från Interstate 5 med en massa körfält och problem med att hålla hastighetsbegränsningen på 80 mph till svindlande 199 som korsar gränsen till Oregon för att sen ramla ner mot Crescent City i svirvlande kurvor där man ligger långt under lagstadgade 45 mph och möter sig själv ibland.

Westport hotel

Dag 7  kikade vi på stora träd och åkt på andra svindlande vägar, som får gårdagens krokar att se ut som lätta böjjar. Början på highway 1 är det krokigaste jag vart med om och gpsen fick spel då den trodde man åkte tillbaka samma väg.

Vi passerar klädmärken på löpande band, nyss Rockport och nu Westport. Å ett stop i Trinidad på vägen hit.

Cresent to Santa Rosa

I Westport hittade vi ett litet mysigt hotell med 6 rum och en pub/restaurang i bottenplanet. Vi tog ett rum med utsikt mot Stilla Havet och en stor balkong, där vi avnjöt vinflaskan som ingick i rummet.
En promenad ner till havet o kände på vattnet som inte var badbart!
Middag på puben efter någon öl, det är ju North Coast område…

Dag 8 Lämnade Westport i hyfsad tid, slingrade 1an ner till Fort Brag och ett besök hos North Coast. Nu var bryggeriet stängt för besökare och brewpubben öppna först klockan 2 så det blev bara ett besök i souvenir shoppen.

Russian River Brew Pub

Fortsatte sedan 1an ner till Anderson Valley och kikade vingårdar och fika i Bonevill innan vi for till Santa Rosa där Russian River brewing besöktes både söndag och måndag, vi han även kika på gamla hus å häftiga bilar.

Nu börjar det bli problem att hålla ordning på dagar och var vi var, men på tisdagen bar det av till San Francisco där vi gick benen av oss och besökte Fishermans Warf och några bryggeri pubar bl.a 21 amendment som hade kanonbra mat.

Onsdagen kikade vi på hippieerans ursprung, Haight-Ashbury och vackra byggnader där i kring, samt besök i botanisk trädgård.
En massa promenerande uppför å nerför och återbesök på 21st.

San Fransico

Torsdagen fortsatte vi att promenera i SF och var å kikade på Market, där Lotta shoppade köksprylar. Vidare till Fishermans Warf för att sedan ta oss uppför till Lombards kurvigaste del. Tog sedan en klassisk tram tillbaka till centrum och mer promenerande.

santa rosa to sant cruz

Fredagen åkte vi tillbaka norr ut till Napa och åkte Silverado trail, stannade på en vingård och gjorde en tur. Hotellet, som hade fantastiskt rum, låg 6 km från centrum så det blev en hel del promenerande även den dagen. Napa bjöd på intressant vinprovning och senare mat på en brewpub innan hemgång.

Lördagen bar det av söderut via Berkely, Oakland, Union City, Palo Alto och Redwood City till Half Moon Bay. Mycke filbyten och jobbig bilkörning till man nådde Redwood City och var tillbaka på Highway 1  ner till Santa Cruz där det gjordes natt. Innan dess kikades det på stan och gjordes några trevliga pub/barbesök innan vi återvände till sämsta hotellet på hela resan.

santa cruz to santa barbara

Söndagen började med frukost på en farmers market och sen en lite bilfärd till Carmel där vi bestämde oss för att stanna för dagen. Var och kollat surfarna och Lotta blötte ner fötterna i havet.

Från Carmel fortsatte vi Highway 1 ner genom Big Sur som bitvis var snudd på otäckt att köra då vägen går precis vid havet fast 100 meter upp och det är taniga räcken om ens några.

Nere vid Hearst Castle vid sen lunch och där gjorde vi Grand Tour och vart lite impade. Mest imponerande var nog inomhus poolen.

Hearst Castle

Bodde i Cambria på kvällen, alldeles lagom litet ställe med ett bryggeri. Vi fixade dessutom motellrum med öppen spis….

Fortsatte 1an ner til Santa Barbara där man hade kunnat stanna flera nätter.

Men det bar av genom Los Angeles på 1an ner till Carlsbad där centrum var mysigt, men vi bodde 6 km utanför, nästgårds med Karl Strauss bryggeri.

Från Carlsbad tog vi vägen förbi Ale Smith, fast Inga guidade oss till Mikkeller på Ale Smith’s gamla adress, till San Diego.

santa barbara to san diego

Underbart rum mot havet på Wyndham San Diego Bayside, när vi parkerade utanför med 7 minuter i parkeringsmätaren hade bilnyckeln ramlat ur fickan ner i sätet vilket jag upptäckte vid incheckningen. Några sekunder när pulsen var 180… Ny parkering i 4 dagar för 100$…
En promenad till Stone’s taproom å man är lugn igen, lite promenerande och man är på Ballast Point.
Fantastisk middag på Ironworks å eftersläckare på Ballast Point.

Nästa dag börja med 2 timmars busstur runt stan, lite nerkortad då Trump var i stan. Hoppa av i Old Town som är krimskrams i gamla hus.

San Diego dag 3 börjar med en fantastisk frukost med mimosa och hela köret. Tåg till Old Town och en kort promenad till West Marine, där dom hänvisar till nästa West Marine som ligger på typ promenad avstånd 4,5 km. Efter lite shopping kilar vi ner till Shelter Island och Americas Cup Harbour för att hitta lunch och något att dricka.

Fathom

Lyckas sådär på första stället där det bara serveras drinkar och har man shorts och tshirt är man osynlig. Fortsätter i parken och hittar en pir där det är ett öl och burgarställe med snyggaste sortimentet av öl jag sett, inte många men naggande gott. Sen blir det bussen tillbaks till Old Town och en mexico krog där det provas bra tequila och margaritor.

Margarita & Lotta

Kustvägen tillbaks till Carlsbad via en felkörning in på en flottbas. Dagens hotell hade bättre läge och frukost än förra besöket i Carlsbad. Ner på stranden och doppa tårna i stilla havet innan vi tog en sväng förbi välsorterad alkoholbutik och fylla på med några öl att ta hem. Ett ordentligt besök på Pizza Port innan det blivit kväll.

Åkte till Los Angeles vis kusten och klarade av Venice beach innan vi köade upp till Sunset blvd och hotellet.

Besöker Hollywood blvd som snart går från otäckt turistigt till otäckt barnförbjudet. Promenerar ner till Melrose och hittar Village Idiot som var trevligt med god öl och mat. Lagom promenad tillbaks till hotellet via mysiga villakvarter.

Dag 2 i LA börjar med en klassisk busstur med vy över skylten och en massa kändishem efter Mulholland och sen ner genom villakvarter där villorna var hela kvarter. Sen en massa promenerande i värmen så det blev många vätskestopp innan middag på Musso & Frank Grill.

Beer Belly

Dag 3 i LA tog vi oss ner till downtown LA och letade bryggerier å kikade runt kvällens middag intogs på Village Idiot och morgondagens hemfärd förberedes.

Hemfärden gick väldans smidigt förutom att frukoststället hade stängt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s