Runt ornö

Pga motorstrulet visste vi inte förrens i början på veckan att vi skulle segla Ornö runt med Salvo, men vi visste att vi inte hade några gastar. Så med den sena anmälan blev vi anmälda med fullt SRS så det var bara att köra fullt ut även om vi var bara 2.

Startade och seglade uppför Ornö strömmar med genua 3 och kryssandet upp mot Ornö huvud gick rätt bra. Väl ute på Jungfrufjärden lättade det ur och vred så vi slog ut från Ornö men såg inte ut att förlora något på det. Vid rundningen satte vi S1.5 som naturligtvis strulade. Väl uppe så var det plattläns ner för utsidan, på 2 skar vi så lite som möjligt, men så småning om kom en Omega 42 med gennaker och tvingade oss att gippa in mot Ornö. Efter gippen och med lite brantare skärning lämnade vi Omegan bakom oss ett tag. Tyvärr gick vi för långt och fick väldigt brant skärning tillbaks, vilket gjorde att när det kom körare med vrid åt fel håll gjorde vi stoppsladdar. Med några rejäla stoppsladdar och riktiga körare tog vi ner och hissade genua 2 varvid det blev plattläns och jämna vindar… Upp med S1.5 igen och platta en stund innan det blev en gipp ut på Mysingen där det väldigt snart blev dags att ta ner. Upp med genua 2 och vi plockade många båtar som försökte segla undanvindssegel i den byiga vinden. Efter Rumpudden blev det brantare vinkel och vi borde ha haft mindre försegel men på 2 slutkörda tar man inte det jobbet utan fortsätter med genua 2 och luffar storen i byarna. Vi såg 19 knop i vissa byar, men medelvinden ligger mellan 11 och 13 knop.
Några slag för mycket och med några felaktiga spårval lyckad vi hitta mållinjen.

Slutar som 150 av 200 totalt, men hade en fantastisk dag på vattnet och lärde oss massor om hur fröken är att segla riktigt aktivt på 2.

Några bilder finns på:
Styvkuling

Stockholms Seglarförbunds FB sida.
Bild 1
Bild 2
Bild 3
Bild 4

Seglingsbilder.se
Stefan Ljungstedt har  tagit en bild

Annonser
Det här inlägget postades i Segling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Runt ornö

 1. Jocke skriver:

  Klart jobbigt att segla på 2 i byig vind där man helst skulle bytt segel ett antal ggr…
  Bra jobbat ändå.
  Se ut som ni tagit bort Kickstången? funkar det bra?.
  (Den ju stör sikten till instrumenten framme på masten)
  ///Jocke

  • nyppon skriver:

   Kickstången liksom peket hade aldrig varit monterat när vi köpte henne så vi har inget att jämföra med. På smaragden seglar vi också utan kickstång och där kan jag märka att man får en snyggare buk i lättvind om man seglar båt med stång. Sen är det bekvämt när man tar ner om man har travare och lazyjacks, nu har vi varken eller så…

   Men vi har monterar peket och ska bara skaffa ett block till nedhalslina innan vi provar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s